Przeważnie robię ciasta sama i nie lubię korzystać z “gotowców”. Mam jednak pewien problem z utrzymaniem jakiejś sensownej konsystencji w ciastach bezglutenowych. Albo wychodzi zakalec, albo są twarde jak kamień Miałam bezglutenowych gości i chciałam, by było idealnie, no i znalazł się ideał…
Brownie EnerBIO z Rossmanna to dobry pomysł, gdy planujemy szybkie, zdrowe ciasto bezglutenowe. Skład bazuje na skrobi kukurydzianej, mące ryżowej i mączce chleba świętojańskiego. Poza tym zawiera cukier trzcinowy, kakao i jeszcze parę drobiazgów.
Można je wykonać w wersji bez laktozy a nawet wegańskiej. Generalnie do proszku trzeba dodać tłuszcz, mleko (zwykłe lub roślinne) oraz “zagęszczacz” czyi jajka lub mączkę chleba świętojanskego. Na opakowaniu są dwie opcje przepisu z mlekiem i jajami oraz wegańska (bez laktozy i jaj).
Ja zrobiłam wersję “mieszaną”, jak zawsze po swojemu;) Korzystałam z przepisu niewegańskiego dodając jajka, lecz zamiast masła dałam olej kokosowy, a zamiast mleka – mleko ryżowe.
Wyszło świetnie! Konsystencja idealna, mocno czekoladowy. Zniknął błyskawicznie.
Jedyny minus, a może dwa, to to, że jak na moje standardy mógłby być trochę mniej słodki. Drugi minus to cena. Pudełeczko kosztuje 14,99zł + trzeba mieć dodatkowe składniki, choć czasem można trafić na promocję mieszanki. W sumie cena powalająca nie jest, nie należy jednak do “niskobudżetowych”.
Efekt jest jednak satysfakcjonujący
txt/fot. MariIw