Dziś błyskawiczny przepis na ajwar oraz pomysł podania z ryżem po indyjsku i soczewicą beluga. Smaczne, pożywne, szybkie i wegańskie!
Składniki na ajwar:
- papryka czerwona
- papryka żółta
- bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól
Paprykę bez wnętrzności wraz z bakłażanem w całości układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do uzyskania miękkości i zarumienienia (ok. 180 stopni na 30 minut).
Po wyjęciu przekładamy do miski, pozbawiamy bakłażana ogonka, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i trochę soli. Miksujemy blenderem.
Gotowe!
Miłośnicy mocnych wrażeń mogą wzbogacić pastę ostrą papryczką.
Pastę można podawać jako sos do dania obiadowego, pasta na kanapki lub dip do tortilli czy przekąsek imprezowych.
Dziś użyłam ją w zestawie: RYŻ PO INDYJSKU, SOCZEWICA BELUGA I AJWAR
Przepis na ryż “po indyjsku”:
- pół paczki ryżu basmati (250g)
- kurkuma
- kolendra sypka
- papryka słodka mielona
- imbir
- liście curry
- sól
- oliwa z oliwek
Na gorącą oliwę wrzucam przyprawy (oprócz liści), czekam minutkę, dodaję ryż (wcześniej moczony minimum 1h). Pozwalam mu przeniknąć przyprawami. Dolewam wody tak, by powierzchnia wody była ok. 1-2cm nad warstwą ryżu. Dodaję liście curry. Gotuję do miękkości. W razie potrzeby uzupełniam wodę w trakcie.
Belugę gotujemy jak soczewicę, w osolone wodzie, do miękkości. Ją także warto namoczyć min. 1h przed gotowaniem.
Przygotowane 3 składniki – podajemy wspólnie, póki ciepłe i delektujemy się multikulturowym smakiem!
txt/fot. MariMar