Latem nie mamy ochoty siedzieć przy garach Potrzebujemy przekąsić coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Oto 3 pomysły, przetestowane, smaczne, zdrowe, proste i lekkostrawne: paprykowo-marchewkowo-bananowa rozkosz, grzybki w egzotycznym towarzystwie oraz wesoła cukinia w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Porcje są skomponowane na 2-3 osoby. Obiadki przygotowuję na patelni, może to być jednak też duży płaski garnek. Nie mają to być obiady smażone, tylko gotowane z małą ilością wody, ja akurat pod ręką miałam patelnię
1) Paprykowo-marchewkowo-bananowa rozkosz (+kasza jaglana)
Składniki:
5 marchewek
1 pietruszka
żółta papryka
czerwona papryka
kilka łodyg naci selera
garść rodzynek
banan
biała część pora
pół jabłka „delicje”
kilka czarnych oliwek
opcjonalnie odrobina posypki drożdżowej
Zioła (ja daję „większą szczyptę”każdego, można mniej wedle upodobań):
kozieradka
pieprz ziołowy
curry
kmin rzymski
sól
Warzywa i owoce kroimy, wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Po około minucie patelnię uzupełniamy wodą i przykrywamy, by zawartość się dusiła, a nie smażyła. Po ok. 7 minutach dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 7 minut, tak by było „al dente”, a nie rozpaćkane.
Podajemy z kaszą jaglaną (lub czym innym co lubicie).
2) Grzybki w egzotycznym towarzystwie (+quinoa)
Składniki:
pieczarki ok. 10 sztuk mniejszych lub 6 większych
2 marchewki
1/4 dużego selera lub 1 mały
zielona część pora
1/3 puszki kukurydzy
1/2 jabłka typu lobo
kilka łodyg naci selera
kilka suszonych pomidorów
kilka suszonych kawałków mango (mogą być też np. morele)
czubata łyżeczka pasty miso (lub trochę sosu sojowego)
Przyprawy:
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Na początek kroimy pieczarki i wrzucamy na oliwę. Dodajemy soli i pieprzu. Lekko podsmażamy 3-4 minuty pod przykryciem. Podlewamy wodą i dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Dusimy ok. 10 minut, tak by było al dente. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze minutkę i gotowe!
3) Wesoła cukinia w towarzystwie młodych ziemniaczków
Składniki:
3 mniejsze cukinie
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
1 kg ziemniaków (gotujemy osobno, zanim zabierzemy się za krojenie cukinii)
Przyprawy:
zioła prowansalskie
kolendra
sól
curry
Cukinię podduszamy w oliwie z oliwek pod przykryciem. Gdy jest lekko przyrumieniona dodajemy paprykę, kukurydzę i przyprawy. Dusimy jeszcze 2 minutki. W razie potrzeby dodajemy kilka kropli wody, tak by danie nie było smażone lecz duszone, ale z drugiej strony nie przypalone, lecz przyrumienione;)
Smacznego!
txt, fot. EcoZen