Tapioka w wersji deserowej jest pyszna, choć mało znana. Dziś pomysł na wegański deser aż ślinka cieknie:)
Tapioka to mąka z manioka. Można ją kupić albo w wersji sypkiej (nadaje się np. do zagęszczania sosów), albo w wersji małych białych kuleczek. Jest neutralna w smaku nadaje się więc zarówno do dań słodkich, jak i obiadowych. Po ugotowaniu wygląda jak żabi skrzek;) Chłonie płyn, w którym jest gotowana, więc daje duże pole do popisu.
Dziś w wersji deserowej.
Składniki:
- tapioka
- rodzynki
- banany
- ulubiona konfitura (jeżynowa, malinowa) lub sezonowe owoce
- opcjonalnie mleko ryżowe lub kokosowe
Pamiętajmy, że tapioka bardzo rośnie podczas gotowania. Dziś wzięłam solidną garść i wyszedł wielki gar. Zaczynajcie od małych ilości, chyba, że chcecie mieć deseru na tydzień
Garść tapioki przepłukałam i zalałam w garnku wodą, tak, by ją przykrywała. Dodałam pół słoika domowej konfitury z malin i pół słoika domowej konfitury z jeżyn oraz trochę mleka ryżowego.
Gotowałam na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Tapioka szybko wypiła płyn, więc dodałam więcej wody i trochę mleka ryżowego. Znów wypiła i tak urosła, że musiałam zmienić garnek na większy
Po zmianie garnka dodałam resztę (kolejne pół słoika) konfitury jeżynowej, dolałam wody, dodałam 1/3 paczki rodzynek i 3 drobno pokrojone banany.
Dalej gotowałam na małym ogniu, mieszając co jakiś czas i dolewając wody, gdy brakowało.
Danie jest gotowe w momencie, gdy wszystkie kuleczki tapioki zamienią się z białych w przeźroczysto-galaretkowate (można skrócić ten proces wcześniej namaczając tapiokę na kilka godzin).
Danie można jeść ciepłe, letnie lub schłodzone w lodówce w zależności od pogody i upodobań.
Można jeść samodzielnie lub polać mlekiem ryżowym/kokosowym.
Tapiokę możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach typu “Kuchnie Świata”, a także w różnych sklepach internetowych. Koszt paczki 400g (starcza na długo) to przeważnie poniżej 10zł.
Dlaczego warto jeść tapiokę?
Jest sycąca i lekkostrawna, nie zawiera glutenu.
Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B6, zawiera też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk.
txt/fot. Marija
Info składnikowe za: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/tapioka-kasza-z-manioku-wlasciwosci-odzywcze-tapioki_43735.html