Czy zdarzyło Ci się obierać ziemniaki i zauważyć, że pod skórką są zielone? Takich ziemniaków należy kategorycznie unikać! Zielony odcień oznacza kumulację solaniny, która może być niebezpieczna dla naszego zdrowia!
Solaniny naturalnie występują w ziemniakach. Jest to substancja chemiczna, która chroni ziemniaki przed szkodnikami. W skrócie – ziemniak podtruwa owady, żeby go nie zjadły (dlatego też nie należy jeść surowych ziemniaków).
Normalnie dawka solanin jest stosunkowo niska i jest niebezpieczna dla ludzi TYLKO w wypadku zjedzenia surowego ziemniaka, gotowanie unieszkodliwia substancję.
W wypadku zielonego ziemniaka jest jednak inaczej – dawka jest dużo większa i może nam zaszkodzić.
Co zrobić zatem z zielonym ziemniakiem? Dobrze go obrać i dokładnie wykroić zarówno zielone, jak i kiełkujące czy uszkodzone części warzywa.
Co jednak gdy zjemy zielonego ziemniaka? Nie popadaj w panikę i obserwuj czy nie pojawiły się objawy zatrucia czyli:
- wymioty
- bóle brzucha
- biegunka
- gorączka lub
- obniżenie temperatury ciała
- spowolniony oddech
- rozszerzone źrenice
- drgawki
- zwolnienie reakcji na bodźce
- halucynacje
- zmiany w widzeniu
- paraliż
- szok
- drgawki
- utrata czucia
W razie wystąpienia nasilonych objawów należy skontaktować się z lekarzem.
źródło+fot: http://buynongmoseeds.com