Jesień to czas kiedy warto przypomnieć sobie o miodach. Ten cud natury towarzyszy mi cały rok. Używam go zamiast cukru, również do ciast, deserów, zapraw. W okresie jesienno-zimowym jest idealnym dodatkiem do herbat i naparów ziołowych. Wzmacnia odporność i wspomaga leczenie przeziębień.
Dlaczego miód?
Miód jest zdrowszą alternatywą dla cukru. Jest słodki, smaczny i do tego zdrowy. Pozyskiwany z pyłków kwiatów, ziół – zawiera “esencję” rośliny.
Jaki miód wybrać?
Do ciast i zapraw najlepiej wybrać “najzwyklejszy miód” czyli wielokwiatowy lub rzepakowy. Mają neutralny smak i są cenowo przystępne. Miody spadziowe czy gryczane lepiej zostawić sobie do samodzielnego smakowania z kanapkami czy herbatką.
Pamiętajmy, że dodając miód do herbaty płyn nie powinien przekraczać 40 stopni, wtedy miód zachowa najlepsze właściwości zdrowotne.
Jaki miód “dla zdrowia”?
Miód wspaniale wspomaga leczenie wielu chorób*. Oto krotka ściąga:)
Miód lipowy – działa przeciwgorączkowo, napotnie, wykrztuśnie. W związku z powyższym zalecany jest przy przeziębieniach, grypie, infekcjach dróg oddechowych. Miód ten działa też uspokajająco i obniża ciśnienie krwi. Jest też łagodnie moczopędny i pomaga likwidować obrzęki.
Miód akacjowy – ma wspaniałe zdolności regeneracyjne. Polecany w stanach przewlekłego zmęczenia fizycznego i psychicznego. Wspomaga pracę nerek i układu moczowego oraz regenerację błon śluzowych (przydatne np. przy wrzodach żołądka). Szczególnie lubiany przez dzieci:)
Miód wielokwiatowy - najbardziej popularny i najczęściej spotykany. Mieszanka składników i wartości odżywczych. Zalecany przy stanach alergicznych dróg oddechowych, ma działanie zbliżone do antybiotyku wobec gronkowców i paciorkowców. Wspomaga leczenie przy chorobach naczyń, serca, wątroby, woreczka żółciowego. Wzmacnia w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód gryczany - jeden z najbardziej wartościowych. Ma dużą zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, krzemu oraz substancji odpowiedzialnych za odporność. Zawartość rutyny wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych oraz profilaktycznie na pracę serca. Ma wysoką działalność antybiotyczną, dużą zawartość wit. C, wspomaga też regenerację układu kostnego (przy złamaniach) oraz w terapii antynowotworowej.
Miód leśny spadziowy - polecany przy obniżonej odporności jako cenne źródło pierwiastków i minerałów. Łagodzi kaszel, pomocny przy zapaleniu oskrzeli czy płuc, a także nerek i pęcherza moczowego. Wspomaga leczenie chorób serca, chorób reumatycznych, układu nerwowego, skóry, przyspiesza gojenie ran.
Gdzie kupować miód?
Unikam miodów nie wiadomego pochodzenia. Szczególnie marketowych “zlewek” z UE i spoza UE. Najlepiej wybrać miody od przetestowanego lub poleconego pszczelarza, który działa na ekologicznie czystych obszarach i nie dokarmia pszczół cukrem…. Możecie znaleźć takiego “na żywo” lub w internecie.
Testujemy miody
Ostatnio testuję miody Gospodarstwa Pszczelarskiego “Mrówka”. Miody są wysokiej jakości, charakteryzują się ciekawą kompozycją smakową i są po prostu pyszne:)
Na szczególną uwagę zasługują miód wielokwiatowy z mniszkiem i rzepakiem, przypomina wielokwiat, jednak ma specyficzny mniszkowy posmak i cudną kremową konsystencję. Wspomaga leczenie przeziębień, bólu gardła, pomocny w stanach podgorączkowych i przy ogólnym osłabieniu.
Drugi faworyt to miód gryczano-nawłociowy, łagodniejszy w smaku niż gryczany, słodki i kremowy. Poprawia odporność i funkcjonowanie wszystkich układów.
Miód akacjowy – płynny, słodki, przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealny do herbaty, jako syrop do naleśników czy placków… Ma działanie bakteriobójcze i doskonale regeneruje:)
A jaki jest Twój ulubiony miód?
txt/fot. MariMar
współpraca: krainamiodow.pl
*Zażywanie miodu nie zastępuje porady lekarskiej. Pamiętaj, by skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem lub farmaceutą!
5 naturalnych antybiotyków bez recepty!
[…] Więcej o miodzie: Miód – płynne złoto […]