Dziś na skraju lasu dostrzegłam kwiaty akacji! Już czas:) Pachną bajecznie, smakują niebiańsko! Co z nimi zrobić?
Na świeżo
Na początek warto je schrupać:) Same w sobie są pyszne i słodziutkie. Smakiem przypominają słodki groszek. Można zjadać prosto z gałązki lub przy dobrym filmie zamiast chipsów;)
W domu przechowywać w lodówce, by nie zwiędły.
Herbata
Są idealne na aromatyczną herbatkę. Można parzyć od razu lub ususzyć i zachować na zimę. Są też dobrym dodatkiem np. do zielonej herbaty.
Placki z kwiatami akacji
Dodajemy kwiatki do ciasta naleśnikowego. Smażymy w postaci mniejszych placuszków. Można zjadać same lub z dodatkiem soku, dżemu, miodu, syropu klonowego…
Syrop akacjowy
Kwiatki zagotowujemy w małej ilości wody. Odcedzamy, dodajemy brązowego cukru lub miodu. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Smacznego!
txt/fot. Marija